۱.رشدبار را بر #توان در نظر می گیرند و نه #انرژی! یک علت ناترازی فعلی برق چنین اشتباه فاحشی است!
۲.پس رشدبار همزمان راحداقل ۷٪ در اوج بار باید درنظر گرفت و در انتهای برنامه،ظرفیت عملیاتی موردنیاز ،103/000MWاست نه 87/000!
۳. موثرتر از لوازم اندازه گیری مانیتورینگ، لوازم اندازه گیری هوشمند کنترل ضریب بار است با هدف رسیدن به ۰.۹!
۴. راهکار کاهش تلفات شبکه انتقال و توزیع به زیر ۱۰٪ با کیلومتر مدار توسعه خط و مگاولت آمپر توسعه پست به هیچ وجه همخوانی ندارد!
۵. تمرکز بر انتقال حامل سوخت برای نیروگاه باید به سمت توسعه خطوط انتقال برق جنوب به شمال برود!
۶. بهینه سازی سمت مصرف جز با واقعی سازی تعرفه و با رویکرد اعطای یارانه به مصارف زیر الگو میسر نیست!
۷. در بند هفتم سیاست های کلی نظام کاهش مصرف تا ۶۷٪ باید مبتنی بر نوع مصرف باشد و البته اعمال بر مصرف همزمان توان و نه کل انرژی سالانه!
۸.گسترش ظرفیت تولیدپراکنده بدون ارائه راهکار تامین گاز بی معناست و فقط بار تعهدی سنگین بردوش وزارت نیرو است!
۹. اشاره به قانون مانع زدایی بدون رفع مانع از ماده ۱۲ تهاتر سوخت محلی از اعراب ندارد! عدم همراهی وزارت نفت با نیرو در سال های اخیر مشکلات عدیده ایجاد نمود است
۱۰. تضادهای فروش برق در بورس انرژی، عدم تکلیف به صنایع و رفع تناقضات فروش گواهی ظرفیت!
۱۱. اشاره به بند ۱۳ سیاست های اقتصاد مقاومتی شده و با هدف پیشگیری از حام فروشی، صادرات برق را به درستی تجویز می کند اما قیمت فرصت ۲۰ سنتی گاز را در نظر نمی گیرد که با لحاظ این نکته قابل توجه قیمت تمام شده کیلووات ساعت برق ۸.۵ سنت است.
۱۲. به بند ۱۵ سیاست های اقتصاد مقاومتی اشاره شده و در موضوع فروش فرآورده نفتی و پتروشیمی، هیچ تجویز حمایتی برای تامین ظرفیت سازی انرژی برق مورد نیاز انجام نداده است!
۱۳. سیاست گذاری احداث نیروگاه تجدیدپذیر فاقد پیش بینی محل پرداخت تعهدی وزارت نیرو در قراردادهای خرید تضمینی است!
۱۴. در تشریح وضعیت موجود صنعت برق ظرفیت منصوبه 93/388MW است و حداکثر تولید عملی 64/300MW است و نیاز مصرف همزمان شبکه 80/500MW.
در ادامه تشریح وضعیت موجود، بیش از ۱۰٪ انرژی کل سال در خرداد و ۲۳٪ بیشتر از ماه قبل خود بوده است و حدود ۱۶٪ انرژی کل سال در تیر و ۱۹٪ انرژی کل سال در مرداد سال جاری بوده است، که جای بسی تامل دارد!
۱۵. انرژی تامین نشده در خرداد ۱۴۰۳ نزدیک به ۱۳ میلیون کیلووات ساعت و در تیرماه این عدد به بیش از ۱۵ میلیون کیلووات ساعت است و این در خوشبینانه ترین حالت با فرض ضریب بار یک، بیش از ۱۹/۵۰۰ مگاوات ناترازی در تیر ماه است.
۱۶. عطف به بندهای ۱۴ و ۱۵، ناترازی برق فراتر از 20/000MW است و هر عددی کمتر از این خلاف واقع است و این دلیل مضاعفی است بر این مسئله که در دولت سیزدهم کمتر از 4/300MW نیروگاه ساخته شده و نه 10/000MW و البته مستندات محکم تری نیز وجود دارد.
۱۷. در ادامه تشریح وضعیت موجود، متاسفانه سهم انرژی نیروگاه های حرارتی در اوج بار امسال حدود ۹۲٪ بوده و سوء مدیریت نیروگاه های آبی از ۹۲٪ اردیبهشت به ۸.۵٪ خرداد رسیده ایم که حاکی از مدیریت بسیار غلط و آسیب به صنایع در خرداد بوده است!
۱۸. در ادامه تشریح وضع موجود تعمیرات و pm بهنگام شبکه هیج انطباقی بر شاخص های علمی مدیریت عمر ندارد و نرخ خروج اضطراری در سال جاری نسبت به سال قبل بیش از 4% بیشتر (بدتر) شده است!
۱۹. در ادامه تشریح وضعیت موجود، وضعیت خطرناک نوع مصرف سوخت نیروگاهی عامل خسارت به اقتصاد کشور و افزایش آلودگی زیستی شده است، ۷۷ میلیارد مترمکعب گاز (البته دیسپاچینگ شرکت ملی گاز ۷۹ را صحیح می داند) ،۱۰میلیاردلیتر گازوئیل و ۶/۶۰۰میلیارد مازوت!
۲۰. در ادامه تشریح وضعیت موجود، ضریب آمادگی متوسط نیروگاهی در سال ۱۴۰۲، کمتر از ۸۵٪ بوده است و این عدد در اوج بار سال ۱۴۰۳ به ۸۰٪ رسیده است و این مدیریت ناصحیح تعمیرات بهنگام را می رساند!
۲۱. در ادامه تشریح وضعیت موجود، رفع نارترازی برق در زمستان، حای با وجود احداث نیروگاه، با ظرفیت تبادل جنوب به شمال کشور ناممکن است.در حال حاضر خوزستان3050MW، فارس 837MW، کرمان940MW و هرمزگان 217MWظرفیت شبکه انتقال دارد و مجموع عملی 4200MW!
۲۲. برای رسیدن به هدف برنامه هفتم توسعه ظرفیت تبادل گفته شده در بند ۲۱ ، باید به بیش از 23/000MW برسد و این با اهداف دیگر برنامه و برنامه وزیر محترم در تضاد است.
۲۳. در ادامه تشریح وضعیت موجود، در یک دهه گذشته تراز تبادلی صادرات و واردات از 10/000MWh به1/700MWH رسیده است و این برای دیپلماسی انرژی فاجعه است.
۲۴.درصدنیروگاه های حرارتی از سبدکل بیش از ۹۱٪ است و دقت نشده است که سهم توانی با انرژی متفاوت است که این نقشه راه متفاوتی برای مدیریت سوخت می طلبد.
۲۵.دربرنامه وزارت نیرو منطبق با اهداف برنامه هفتم توسعه،سهم نیروگاه های آبی و اتمی، صحیح نیست!
۲۶. توجه کافی به تحریم ها از یک سو و از سوی دیگ به گشایش های بین المللی نشده است!
۲۷. سطح ولتاژ ۴۰۰ کیلوولت کفایت رفع ناترازی برق و ظرفیت مستحدثه برنامه هفتم را ندارد بلکه چاره ای جز هجرت به سطح ۷۶۵ کیلوولت نمی باشد!
۲۸. نظر به رشد بهای ملک و زمین، معارضین حقوقی شبکه انتقال در محدوده حریم، بسیار قابل توجه بوده و اجرای پروژه ها را با مشکلات عدیده ای مواجه نموده، نیاز به حمایت قانونی، مالی و تخصصی در این بخش نادیده گرفته شده است.
۲۹. در برنامه وزیر محترم نیرو، میزان مصرف سالانه برق کشور ۳۳۳ میلیارد کیلووات ساعت است حال آنکه فراتر از ۳۹۰ میلیارد کیلووات ساعت است.
۳۰. روند اشاره شده در نمودار صادرات و واردات برق کشور صحیح نمی باشد و منجر به تصمیم گیری غلط می شود.
۳۱. در جدول اهداف کمینیاز همزمان مصرف در انتهای دولت چهاردهم85/000MW است و در حالی است که مصرف اوج بار سال جاری به این عددنزدیک شد، پیش بینی سال ۱۴۰۷، حداقل103/000MWنیازمصرف همزمان و در شرایط گشایش بین المللی این عدد به 120/000MWخواهدرسید!
۳۲. با توجه به بند ۳۲ حداقل مورد نیاز ظرفیت منصوبه 124/000MW است و این به معنای نیاز 25 میلیارد دلاری اعتبار و نقدینگی فقط در بخش نیروگاهی است و شوربختانه منابع آن دیده نشده است!
۳۳. برنامه وزارت نیرو ذیل برنامه هفتم، ظرفیت منصوبه فعلی تجدیدپذیر را 1972MWدر سال۱۴۰۲اعلام نموده حال آنکه حدود 1080MWدر سال۱۴۰۳است!
۳۴.هدف کمی ظرفیت تجدیدپذیر در برنامه، 21/000MWدیده شده واین عدد در ظرفیت منصوبه کل لحاظ نشده است و منابع ندارد!
23212