صادرات فراورده‌های نفتی به شرق آسیا؛ مهم‌ترین هدف شرکت لعل دریا


پتروپالایش‌ها که نسل تازه‌ای از پالایشگاه‌ها هستند، در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته‌اند. پتروپالایش لعل دریا، یکی از همین شرکت‌هاست که با مجموعه‌ای از پالایشگاه‌ها برای تامین و توزیع فرآورده‌های نفتی همکاری می‌کند و به گفته مدیران ارشدش، با هدف اشتغال‌زایی و ارزآوری برای کشور، کار خود را آغاز کرده است. در همین راستا، با محمد مهدی فضلی، رئیس هیئت‌مدیره این شرکت گفت‌وگو کردیم.

آقای فضلی، لطفاً قبل از هر چیزی خودتان را معرفی کنید و از سوابق کاری‌تان بگویید.

من محمد مهدی فضلی، رئیس هیئت‌مدیره پتروپالایش لعل دریا هستم و سوابق متعددی در حوزه‌های مدیریتی و مشاوره به مدیران عامل دارم. در عرصه کشاورزی، سوخت و امور بازرگانی نیز فعالیت‌هایی انجام داده‌ام.

صادرات فراورده‌های نفتی به شرق آسیا؛ مهم‌ترین هدف شرکت لعل دریا

چه شد که به فکر راه‌اندازی پتروپالایش لعل دریا افتادید و این پتروپالایش چه زمانی راه‌اندازی شده است؟

به دلیل سوابق کاری‌ام در حوزه‌ پتروشیمی و به دلیل سابقه بیش از ۳۰ ساله سهامداران شرکت در زمینه تامین و توزیع فراورده‌های نفتی، به فکر راه‌اندازی بزرگترین پتروپالایش در کشور افتادیم. اگرچه عمر راه‌اندازی پتروپالایش لعل دریا زیاد نیست و ما بیش از یک ماه است که به‌صورت رسمی کارمان را آغاز کرده‌ایم، اما سعی داریم در بازارهای منطقه و شرق آسیا فعالیت گسترده‌ای داشته باشیم.

هدف از راه‌اندازی این پتروپالایش چیست و شما با چند پالایشگاه همکاری می‌کنید؟

همان‌طور که ممکن است بدانید، پتروپالایش‌ها مجموعه‌ای از پالایشگاه‌ها را گردهم می‌آورند و فراورده‌های نفتی سبک را تولید می‌کنند.

هدف از راه‌اندازی شرکت پتروپالایش لعل دریا هم ساماندهی محصولات مبتنی بر نفت است. یکی از مهم‌ترین مزایایی که ایران نسبت به سایر کشورهای جهان دارد، ذخایر نفتی آن است اما به دلیل تفاوت در توناژ فراورده‌های نفتی، نمی‌توان آن‌ها را در بازارهایی مانند بازار آسیای شرقی معامله کرد. از دو برش خوراک پالایشگاه ها ۷۰ درصد نفتای سبک، ۳۰ درصد نفتای سنگین است. فروش نفتای سنگین ساده است اما نفتای سبک برای به دلیل تناژ کم در بازار شرق آسیا خریداری ندارد و نمی‌توان آن را صادر کرد. به همین خاطر، ما در پتروپالایش لعل دریا با همکاری تعداد زیادی از پالایشگاه‌ها، محصولات نفتی موردنیاز بازار شرق آسیا و منا (خاورمیانه و شمال آفریقا)‌ را تولید و توزیع می‌کنیم.

با چند پالایشگاه در این زمینه همکاری می‌کنید؟

ما در پتروپالایش لعل دریا با ۱۵ پالایشگاه همکاری می‌کنیم. این پالایشگاه‌ها عموماً برترین پالایشگاه‌های خصوصی کشور هستند. تلاش ما این است که با پالایشگاه‌های بیشتری ارتباط بگیریم و زنجیره تامین‌مان را افزایش دهیم.

شما به سهام‌داران و پالایشگاه‌های همکارتان اشاره کردید؛ اگر امکانش هست آن‌ها را به ما معرفی کنید.

پالایشگاه‌هایی که ما با آن‌ها همکاری می‌کنیم در سراسر کشور حضوری فعال دارند و شناخته‌شده هستند. دایره همکاری‌های پتروپالایش لعل دریا به یک استان مشخص خلاصه نمی‌شود. هر کدام از شرکای تجاری ما و پالایشگاه‌هایی که با آن‌ها همکاری می‌کنیم، سوابقی طولانی در حوزه سوخت و فراورده‌های نفتی دارند. به‌طور مثال، شرکت تجارت افشان رضوان، یکی از شرکت‌های همکار ماست که مدت‌هاست در عرصه سوخت در نهادهای دولتی فعالیت می‌کند. ما با مجموعه‌ای از تامین‌کنندگان فراورده‌های شیمیایی و نفتی کار می‌کنیم که پویان شیمی یکی از آن‌هاست.

سهامداران پتروپالایش لعل دریا، مهارت‌ها و سوابق گوناگونی در امور بانکداری، تجارت‌ بین‌الملل و حوزه نفت و گاز دارند. علی محمد فضلی، معاونت بازرگانی شرکت ما سال‌ها در حوزه بانکداری و امور بازرگانی فعالیت کرده است.

مزیت رقابتی شرکت پتروپالایش لعل دریا چیست؟

اشتغال‌زایی یکی از مهم‌ترین مزایای رقابتی ماست. در بخش بازرگانی ما به‌صورت مستقیم تا ۶۰ نفر اشتغال‌ ایجاد می‌کنیم و در بخش‌های دیگر نیز به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم تا ۱۰۰۰ نفر، اشتغال‌آفرینی داریم. به غیر از اشتغال‌زایی، کیفیت بالای محصولاتی که تولید و توزیع می‌کنیم، مزیت رقابتی ماست. تولیداتی که شرکت‌های زیرمجموعه ما دارند از نظر کیفیت بهترین و بی‌رقیب در منطقه است.

از آن‌جا که ما دفاتری در چین، افغانستان و امارات داریم و با شرکت‌های مطرح روسی در حال همکاری هستیم، می‌توانیم در حوزه صادرات با بسیاری از شرکت‌ها همکاری کنیم. ما سعی داریم با قیمت‌گذاری مناسب،‌ ارزآوری خوبی برای کشور داشته باشیم.

بنزین، قیر، هیدروکربن سنگین و دیگر مشتقات نفتی از محصولات تولیدی ما است و تامین این سبد کالایی به‌عهده ۱۵ پالایشگاه است. ما نگاه بازی نسبت به همکاری تجاری با شرکت‌های مطرح پتروشیمی در ایران و جهان داریم و با افزایش سفارشات و صادراتمان، تعداد پالایشگاه‌هایی که با آن‌ها همکاری می‌کنیم، افزایش خواهد یافت.

صادرات فراورده‌های نفتی به شرق آسیا؛ مهم‌ترین هدف شرکت لعل دریا

بازار هدف شما فقط شرق آسیا و حاشیه خلیج‌فارس است؟ آیا قصد صادرات به اروپا را ندارید؟

کشورهای اروپایی،‌ ایران را تحریم کرده‌اند و ما هم تابع قوانین و موازین کشور هستیم؛ به همین خاطر ما هم اروپا را تحریم کرده‌ایم و صادراتی به کشورهای اروپایی نداریم. تلاش ما این است که بازار چین، روسیه و خاورمیانه را به دست آوریم.

فعالان صنعت پتروشیمی، چالش‌های این صنعت را لجستیک،‌ قیمت‌گذاری دستوری و چند نرخی بودن ارز عنوان کرده‌اند،‌ شما با چه چالش‌هایی در حوزه فعالیت‌تان مواجه هستید؟

پتروپالایش لعل دریا خداروشکر مشکل لجستیکی ندارد و لجستیک از دیگر مزایای رقابتی شرکت ماست. در حال حاضر ۱۲۰ کشنده در بخش لجستیک پتروپالایش فعال هستند. در زمینه لجستیک با شرکت‌های مطرحی هم صحبت کرده‌ایم تا کارمان سریع‌تر پیش برود.

در زمینه قیمت ارز هم اگر اختلاف قیمت ارز نیما و ارز آزاد، کمتر شود و شاهد افزایش قیمت ارز نیما باشیم،‌ نسبت به توسعه صنعت پتروشیمی در حوزه صادرات امیدوارتر می‌شویم.

در پایان،‌ سخن ناگفته‌ای درباره پتروپالایش لعل دریا دارید؟

شرکت پتروپالایش لعل دریا یک سامانه است که با تامین و توزیع فراورده‌های نفتی، از هدر رفت انرژی جلوگیری می‌کند و با صادرات این محصولات،‌ ارزآوری را به همراه دارد. ما در این پتروپالایش، خوراک پالایشگاه‌ها را هم تامین می‌کنیم و سعی‌مان این است که بهترین‌ها را برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان فراهم کنیم. اکنون بزرگترین پتروپالایش در ایران هستیم و تعاملاتی با بخش‌های دولتی و خصوصی داریم.

متاسفانه در بخش خصوصی، انحصارگرایی در حوزه صنایع پایین‌دستی و نفت و گاز وجود دارد که امیدواریم با تعامل بیشتر برطرف شود. از بخش دولتی نیز انتظار داریم در زمینه مجوزهای مورد نیاز شرکت‌های حوزه نفت و فراورده‌های نفتی، اقدامات لازم را انجام دهد و نسبت به تسهیل این مجوزدهی‌ها اقدام کند.

در نهایت، از پالایشگاه‌های سراسر کشور برای مذاکرات همکارانه دعوت می‌کنیم.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.