نحوه فروش نفت ایران افشا شد / نسخه ایران در مقابله افزایش شدید تحریم‌ها چیست؟


به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، اخیراً گزارش‌هایی در رسانه‌های خارجی منتشر می‌شود که دور زدن تحریم‌ها و جزئیات چگونگی صادرات نفت ایران را به سایر کشورها نشان می‌دهد به طوری که گفته می‌شود ایران با پرچم کشورهای مختلف اقدام به فروش نفت کرده و هر کدام از کشورها به چه میزان خریدار نفت خام ایران هستند.

مهر نوشت: این رسانه‌ها بر این باورند که تحریم‌ها نتوانسته‌اند مانع فروش نفت ایران شوند و باید اقدامات مثمر مثمرتری برای این وضعیت در نظر گرفته شود. البته این موضوع پر بی راه نیست چرا که زینب قیصری نماینده مجلس شورای اسلامی هم گفته بود تحریم‌ها مانع از فروش نفت ایران نشده است.

به نظر می‌رسد با روی کار آمدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا برخی از رسانه‌های معاند در حال فضاسازی رسانه‌ای و افشای اطلاعات ایران برای فروش نفت هستند، چرا که دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب، پس از آنکه مایک والتز، نماینده فلوریدا را به عنوان مشاور امنیت ملی خود منصوب کرد، والتز در مصاحبه‌ای اعلام کرد «شما غزه را در غزه حل نمی‌کنید. شما با برخورد با ایران آن را حل می‌کنید. تا زمانی که آنها سرشار از پول نقد باشند، خاورمیانه هرگز صلح نخواهد داشت. چین ۹۰ درصد نفت ایران را به صورت غیرقانونی می‌خرد، ما درباره این خریدها با چین گفتگو خواهیم کرد.»

قیصری در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفته است طبق آخرین گزارش کپلر، ایران تا نیمه دسامبر فقط روزانه ۱.۹ میلیون بشکه نفت به چین صادر کرده است. شبکه‌سازی گسترده ایران برای دور زدن تحریم و تقویت روابط با چین باعث شد که فروش نفت ایران از همان دوره اول ترامپ روندی صعودی به خود بگیرد و اکنون رقم فروش نفت ایران به چین دو برابر شرایط غیر تحریمی است.

به گفته وی باید از گذشته درس بگیریم و اجازه ندهیم دوباره ترامپ ضربه‌اش را بزند و تازه ما به فکر راه چاره باشیم. شواهد متعددی نشان می‌دهد که دولت ترامپ قصد دارد، صادرات نفت ایران را از مسیر تحریم نفتکش‌ها محدود کند.

رئیس فراکسیون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی مجلس گفت: بعد از پیروزی ترامپ، دولت بایدن نیز در دو نوبت تحریم‌های جدیدی را بر نفتکش‌های ایران اعمال کرد و طبق ادعای خودشان حدود ۲۰ نفتکش شبح حامل نفت ایران را تحریم کرده‌اند.

وی افزود: هر چند صحت و سقم ادعای وزارت خزانه‌داری آمریکا مشخص نیست اما این اقدامات نشان می‌دهد که تمرکز دشمن برای ضربه به فروش نفت ایران از ناحیه تحریم نفتکش‌هاست. حتی اخیراً مؤسسه آمریکایی UANI نیز مدعی شده که ۴۷۰ نفتکش شبح ایران را شناسایی کرده و در اختیار ترامپ قرار خواهد داد.

راهکارهای مقابله با افزایش احتمالی تحریم نفت

روح الله کهن‌هوش نژاد کارشناس انرژی با اشاره به اینکه باید به یاد داشت که بازار جهانی نفت و چشم‌انداز ژئوپلیتیک از زمان اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ تغییر کرده است. اما چند راه کار احتمالی برای مقابله با تحریم‌های احتمالی از سوی رئیس جمهور آمریکا وجود دارد، خاطر نشان کرد: برخی از عوامل کلیدی که به این افزایش کمک کرده‌اند تمرکز بر چین است؛ در همین راستا ایران تمرکز خود را عمدتاً به چین معطوف کرده که بازار مهمی برای نفت کشور شده است. گزارش‌ها نشان می‌دهند که میزان ارسال نفت ایران به چین بیش از سه برابر شده و از حدود ۳۲۵ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۲۰ به حدود ۱ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۳ رسیده و این روند را در سال ۲۰۲۴ نیز حفظ کرده است.

این کارشناس انرژی افزود: مورد بعدی استفاده از «ناوگان تاریک» و تاکتیک‌های فریبنده است؛ در همین رابطه ایران یک ناوگان تاریک از نفتکش‌ها را توسعه داده که به طور مخفیانه برای حمل و نقل نفت فعالیت می‌کنند. این تاکتیک‌ها شامل مواردی همچون انتقال کشتی به کشتی در دریا برای پنهان کردن مبدأ نفت، استفاده از واسطه‌ها برای پنهان کردن منبع نفت و تغییر اسناد مبدأ محموله‌ها می‌شود. این تاکتیک‌ها به ایران امکان می‌دهند که به طور مؤثری تحریم‌ها را دور بزند و نفت خود را دور از تحریم‌ها به فروش برساند.

کهن‌هوش نژاد اضافه کرد: قیمت‌های تخفیف‌دار مورد بعدی است؛ در این راستا برای ترغیب خریدارانی مانند چین، ایران نفت خود را با تخفیف – تا ۱۵٪ پایین‌تر از قیمت بازار – می‌فروشد. این استراتژی قیمت‌گذاری، نفت خام ایران را علی‌رغم ریسک‌های مرتبط با خرید نفت تحت تحریم، جذاب می‌سازد. هزینه‌های پایین‌تر تولید در ایران، که حدود ۱۵ دلار در هر بشکه برآورد می‌شود، همچنین به کشور امکان می‌دهد حتی با نرخ‌های تخفیف دار نیز سودآوری خود را حفظ کند.

وی افزود: مسئله بعدی نیز افزایش ظرفیت تولید است؛ ایران موفق شده علی‌رغم تحریم‌ها، تولید نفت خام خود را افزایش دهد. آمارها نشان می‌دهند که سطوح تولید به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته‌اند و برآوردها نشان‌دهنده تولید روزانه حدود ۳.۵ میلیون بشکه در روز است که نسبت به دوران اوج تحریم‌ها افزایش داشته است. این افزایش ظرفیت تولید، باعث پشتیبانی از حجم بیشتر صادرات شده است.

این کارشناس انرژی تصریح کرد: همچنین با افزایش تقاضا برای نفت خام از سوی کشورهایی مانند چین و هند چشم‌انداز جهانی انرژی تغییر کرده که ممکن است اجازه ندهند تحریم‌های آمریکا به اندازه قبل به شدت اجرا شوند. این محیط به ایران امکان می‌دهد تا با آزادی عمل بیشتری عمل کند.

بر اساس این گزارش برای مقابله با ترامپ باید تدابیری اتخاذ کرد تا همچون سال ۹۸ نتواند فروش نفت ایران را به حداقل ترین میزان برساند، آنطور که کارشناسان می‌گویند، اتخاذ استراتژی‌هایی نظیر نگهداری و گسترش ناوگان تاریک، تمرکز بر چین و تقویت روابط با این کشور به عنوان خریدار اصلی، استفاده از روابط ژئوپلیتیک، تنوع مسیرهای صادراتی، بهبود تاکتیک‌های دور زدن تحریم، و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های مقاومت در برابر تحریم‌ها برای کاهش وابستگی به سیستم‌های بین‌المللی برای مقاومت در برابر فشارهای فروش نفت در دوران ریاست جمهوری جدید ترامپ می‌تواند راهگشا باشد.

۲۲۳۲۲۵

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.