به گزارش خبرآنلاین محسن پاکنژاد امروز در حاشیه بازدید از نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ایران در حوزه ساخت تجهیزات و ارائه خدمات در بخشهای بالادستی و پاییندستی ظرفیت بالایی دارد و این نمایشگاه فرصت بسیار خوبی است تا هم متقاضیان و هم ارائهدهندگان خدمات و فناوری با یکدیگر گفتوگو کرده، ارتباط بگیرند و زمینه امضا قرارداد فراهم شود.
به گزارش ایسنا وی با اشاره به لزوم فراهمسازی شرایط مناسب برای تأمین مالی و جذب سرمایهگذاری در صنعت نفت، افزود: طی ۹ ماه گذشته و از ابتدای استقرار دولت چهاردهم، با توجه به شناخت تیم وزارت نفت از فرآیند پیچیده و زمانبر انعقاد قراردادها، تلاش کردیم موانع موجود را از سر راه برداریم.
وزیر نفت تصریح کرد: فضایی طراحی شده تا بخش خصوصی بتواند بیش از پیش در پروژهها مشارکت کند و دستاوردهای خود را به نمایش بگذارد. این رویکرد در کنار اصلاح برخی فرآیندها، میتواند نقش موثری در تسریع توسعه پروژهها و جذب سرمایهگذار ایفا کند.
صادرات در بالاترین سطح ادامه دارد
پاک نژاد در مراسم افتتاح این نمایشگاه با بیان اینکه در ۹ ماهه دولت چهاردهم ظرفیت تولید نفت ۱۵۰ هزار بشکه و تولید گاز ۳۰ میلیون متر مکعب افزایش یافته است، اظهار کرد: این میزان افزایش تولید نفت و گاز رکورد قابل توجهی است.
به گفته وی تولید بنزین نیز ۷ میلیون لیتر و گازوییل ۸ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.
وی با اشاره به اقدامهای وزارت نفت در طول ۹ ماه گذشته و با بیان اینکه این وزارتخانه در چارچوب میثاق دولت چهاردهم، گامهای عملیاتی جدی در راستای تحقق اهداف قانون برنامه هفتم برداشته است، ادامه داد: در همین خصوص قراردادهای مهمی در حوزه توسعه و نگهداشت تولید از میدانهای نفتی و گازی منعقد شده و با پیگیریهای انجام شده، تاکنون تعدادی از این قراردادها تعیین تکلیف و تنفیذ شدهاند، همچنین چندین طرح در حوزههای مختلف از جمله طرحهای جمعآوری گازهای مشعل و کیفیسازی پالایشگاهها به بهرهبرداری رسیده یا آماده بهرهبرداری هستند.
برنامهریزی برای تکمیل ۳۰ طرح بزرگ نفتی با سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری تا ۱۴۰۴
وزیر نفت با بیان اینکه ظرفیت تولید نفت کشور در دولت چهاردهم به میزان ۱۵۰ هزار بشکه در روز، تولید گاز خام حدود ۳۰ میلیون متر مکعب در روز، ظرفیت روزانه پالایشی کشور ۱۸۰ هزار بشکه و ظرفیت سالانه محصولات پتروشیمی ۷ میلیون تن افزایش یافته است، بیان کرد: تولید بنزین و نفتگاز کشور به ترتیب ۷ و ۸ میلیون لیتر در روز افزایش یافته و صادرات نفت نیز با وجود تشدید تحریمها در بالاترین سطح ممکن ادامه دارد، اما این تنها آغاز مسیر ماست.
پاکنژاد از برنامهریزی برای تکمیل بیش از ۳۰ طرح بزرگ صنعت نفت با سرمایهگذاری حدود ۱۰ میلیارد دلاری تا پایان سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: تکمیل این طرحها منجر به افزایش ۲۵۰ هزار بشکهای ظرفیت تولید روزانه نفت کشور و همچنین افزایش ۳۰ میلیون متر مکعبی تولید روزانه گاز خام خواهد شد.
وی به محورهای عمدهای که با هدف تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه و تقویت نقشآفرینی بخش خصوصی در صنعت نفت در دستور کار وزارت نفت قرار دارد، اشاره کرد و از جذب سرمایه و تأمین منابع مالی برای اجرای طرحهای توسعهای بهعنوان محور نخست نام برد و گفت: برای توسعه و نگهداشت تولید از میدانهای نفتی و گازی، در سال به بیش از ۲۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم، به طور طبیعی، جذب این مقدار سرمایه در گروی طراحی و بازآرایی ابزارها و ارائه راهکارهای نوین و استفاده از ظرفیت های جدید است.
کاهش زمان انعقاد قراردادها و مشارکت صنایع انرژیبر در توسعه میدانهای گازی
وزیر نفت از مصوبه اخیر هیئت وزیران برای مشارکت صنایع انرژیبر و پتروشیمیها در توسعه میدانهای گازی بهعنوان گامی مثبت یاد کرد و ادامه داد: بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه، مسیر سرمایهگذاری این بخشها به منظور کاهش ناترازی گاز باید هموار شود و انشاءالله در همین نمایشگاه نخستین قرارداد در این زمینه منعقد خواهد شد.
پاکنژاد با بیان اینکه محور نخست اقدامهای در دستورکار وزارت نفت، تسهیل فرآیند انعقاد قراردادها است، تصریح کرد: این موضوع در سالهای اخیر بارها مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار گرفته است؛ اینکه فرآیند انعقاد و تنفیذ قراردادها سه تا چهار سال زمان ببرد، به هیچ عنوان قابل توجیه نیست و یکی از موانع اصلی در جذب سرمایه هم همین موضوع بوده است.
وی با بیان اینکه با تلاشهای انجامشده و اخذ مصوبه شورای اقتصاد در راستای کاهش زمان در فرآیند انعقاد قراردادها، مدت زمان تنفیذ قراردادهای بالادستی نفت و گاز از حدود ۳ سال به کمتر از یک سال کاهش یافت، گفت: افزایش جذابیت قراردادهای بالادستی نفت و گازی با استفاده از افزایش نرخ بازده داخلی قراردادها، مشوقهای مالیاتی و پرداخت پاداش اضافه تولید مازاد بر دستمزد استحقاقی در این مصوبه در نظر گرفته شده است.
به گفته وی وزارت نفت با طراحی بستهای از مشوقها و شیوهنامههای جدید قراردادی، گامی عملی برای کاهش ریسک، افزایش شفافیت و تسریع در بازگشت سرمایه برداشته است، بهویژه ارائه مدلهای اصلاحشده قراردادهای IPC و مشارکت عمومی خصوصی در کنار ابزارهای نوینی همچون صندوق تضمین نفت با ظرفیت صدور ضمانتنامه تا سقف ۶ میلیارد دلار، مسیر تازهای را برای اعتمادسازی در میان سرمایهگذاران داخلی و خارجی ایجاد کرده است.
وی بر اهمیت حمایت از ساخت داخل و تولید بار اول بهعنوان محور دوم اقدامهای در دستور کار وزارت نفت تأکید کرد و گفت: تاکنون ۸۶ قرارداد با ۶۸ شرکت دانشبنیان به ارزش حدود ۲۰۰ میلیون دلار منعقد و این قراردادها منجر به صرفهجویی ارزی و خودکفایی در تولید تجهیزات پالایشگاهی شده است. در نمایشگاه امسال نیز شاهد حضور گسترده شرکتهای دانشبنیان هستیم و انشاءالله قرارداد ۱۶ طرح تولید بار اول به ارزش حدود ۱۵۰ میلیون دلار با شرکتهای دانشبنیان امضا میشود.
ارائه و معرفی بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایهگذاری
وزیر نفت مذاکرات برای استفاده بهینه از سایر ظرفیتهای داخلی از جمله منابع صندوق توسعه ملی و بانکها و جذب منابع بینالمللی را از جمله اقدامهای در دستور کار وزارت نفت دانست و افزود: امیدواریم امسال با استفاده از مجموعه این ظرفیتها، بیش از ۱۰ میلیارد دلار قرارداد برای توسعه میدانهای نفتی و گازی منعقد کنیم.
پاکنژاد با اشاره به برگزاری رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه بالادست نفت و گاز بیان کرد: در این رویداد که بهتازگی برگزار شد برای نخستین بار بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایهگذاری در بخش بالادست بهصورت رسمی ارائه شد.
وی معرفی فرصتهای سرمایهگذاری بهصورت شفاف و جذاب را نشاندهنده عزم جدی وزارت نفت برای افزایش مشارکت بخش خصوصی و نقش ویژه صنعت راهبردی نفت و گاز برای توسعه و ثروتآفرینی در کشور دانست.
افزایش سهم ایران در تجارت جهانی انرژی
وزیر نفت به فرصتهای همکاری بینالمللی و تقویت روابط با کشورهای همسایه و سایر کشورها پرداخت و افزود: ما به دنبال ایجاد بازارهای جدید برای افزایش سهم ایران در تجارت جهانی انرژی هستیم.
پاکنژاد با اشاره به همکاریهای ایران با روسیه بیان کرد: حضور فعال وزارت نفت در هجدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه در اوایل اردیبهشت امسال، فرصتی طلایی برای مشارکت شرکتهای دو کشور در پروژههای مشترک بهوجود آورده است و در ادامه تلاش خواهیم کرد با ایجاد چارچوب حقوقی امن برای سرمایهگذاریهای مشترک و کاهش ریسکهای سیاسی، با تصویب معاهدهای در مجالس دو کشور، این مسیر را برای همراهی بخش خصوصی هموار کنیم.
وی با اشاره به انعقاد قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان به ترکیه از طریق ایران اظهار کرد: این موضوع به تثبیت جایگاه ایران بهعنوان هاب انرژی در منطقه کمک میکند. در واقع ما به دنبال ایجاد بازارهای جدید در منطقه و فراتر از آن هستیم تا سهم ایران را در تجارت جهانی انرژی افزایش دهیم.
223229